Politika korištenja kolačića

Kada koristite naše internetske stranice mi ili treće strane koristimo kolačiće kako bi omogućili funkcioniranje internetskih stranica te prikupili različite korisne informacije koje koristimo radi unaprjeđenja funkcionalnosti internetskih stranica i naših usluga. Pregledom ove Politike korištenja kolačića (u daljnjem tekstu „Politika“) možete saznati osnovne informacije o kolačićima, koje funkcije obavljaju kao i koje su vaše mogućnosti glede njihove upotrebe.

Definicija kolačića

Kolačići su male tekstualne datoteke koje na Vaše računalo i/ili uređaj stavljaju internetske stranice koje posjećujete. Koriste se kako bi se osigurao ispravan i/ili učinkovitiji rad internetskih stranica kao i za pribavljanje različitih informacija za potrebe vlasnika internetske stranice. Upotreba kolačića je danas vrlo raširena i uobičajena kod gotovo svih internetskih stranica. Više o kolačićima možete saznati ovdje.

Kolačići obično ne sadrže nikakve informacije koje osobno identificiraju korisnika internetske stranice no informacije pohranjene u kolačićima i/ili pribavljene upotrebom kolačića mogu biti povezane s osobnim informacijama koje internetske stranice inače pohranjuju.

Ako se ne osjećate ugodno zbog korištenja kolačića, možete njima upravljati kroz opcije u vašem internetskom pregledniku, uključivo i ukloniti kolačića na način da ih izbrišete iz povijesti pretraživanja (pred-memorije) nakon što napustite internetsku stranicu. Više informacija o upravljanju kolačićima možete pronaći u nastavku.

Vrste kolačića

Kolačići se mogu ugrubo podijeliti prema njihovim funkcionalnostima:

  • „Nužni kolačići“ neophodni su za funkcioniranje internetske stranice i omogućuju posjetitelju kretanje po internetskoj stranici i korištenje njezinih značajki (npr. pristup sigurnim područjima internetske stranice);
  • „Statistički kolačići“ prikupljaju vlasnicima internetskih stranica statističke podatke o stranicama, uglavnom radi mjerenje i poboljšanje izvedbe internetske stranice. Funkcioniraju na način da prikupljaju podatke o Vašem korištenju internetskih stranica (primjerice informacija o internetskim stranicama koje posjećujete i greškama na tim internetskim stranicama, brzini učitavanja internetskih stranica i sl.) pri čemu ne prikupljaju informacije koje Vas mogu pobliže identificirati;
  • „Funkcionalni kolačići“ omogućavaju internetskim stranicama da zapamte Vaše izbore glede korištenja internetske stranice (npr. promjene u veličini fonta, personalizacije internetske stranice i sl.) ili za funkcioniranje raznih dodatnih usluga poput ostavljanja komentara na blogovima i forumima; i
  • „Marketinški kolačići“ se koriste za odabir oglasa koji će Vam biti prikazani na način da isti budu relevantniji Vama i Vašim interesima. Ovi kolačići prate Vaše posjete pojedinim web lokacijama i te informacije dijele s drugim organizacijama (vlasnicima internetskih stranica i oglašivačima).

Trajanje kolačića

U svaki kolačić ugrađen je mehanizam koji određuje koliko će se kolačić zadržati u vašem pregledniku.

  • „Privremeni kolačići“ ostaju u vašem pregledniku samo za vrijeme vašeg posjeta (sesije) internetskoj stranici te se uništavaju nakon što napustite internetsku stranicu.
  • „Trajni kolačići“ ostaju u vašem pregledniku i nakon što napustite internetsku stranicu pri čemu duljina zadržavanja (sati, dani, godine) ovisi o vijeku trajanja ugrađenom u svaki pojedini kolačić. Trajni kolačići se mogu koristiti primjerice za memoriranje podataka koji se upisuju prilikom prijave u neku uslugu (kako se posjetitelj ne bi morao svaki put iznova prijavljivati). Također se koriste za praćenje ponašanja posjetitelja nainternetskoj stranici kako bi se iz prikupljenih podataka bolje razumjelo što se posjetiteljima sviđa, a što ne, te navedeno vlasnicima internetske stranice omogućuje unaprjeđenje funkcionalnosti internetske stranice. Neovisno o vijeku trajanja ugrađenom u kolačić, kolačić možete sami izbrisati u bilo kojem trenutku.

Korištenje kolačića na internetskim stranicama eliora-design.hr

Sljedeća tablica opisuje načine i svrhe za koje koristimo kolačiće na ovoj internetskoj stranici, kao i popis kolačića koje koristimo. Internetska stranica se redovito skenira kako bi se popis održao što točnijim. Napominjemo da korištenjem ove internetske stranice pristajete da na Vaše računalo i/ili uređaj stavimo opisane kolačiće radi ostvarivanja gore navedenih svrha.


Naziv Pružatelj Svrha Vrsta Trajanje
„Nužni kolačići“
cookieyes-notice_accepted eliora-design.hr Kolačić provjerava je li posjetitelj potvrdio odabir o korištenju kolačića. HTTP 30 dana
cookieyes-consent eliora-design.hr Pohranjuje stanje pristanka kolačića korisnika za trenutnu domenu HTTP 1 godina

Upravljanje kolačićima

Većima preglednika omogućava Vam da odbijete ili prihvatite korištenje kolačića kao i da ih izbrišete. Načini za to razlikuju se kod pojedinih preglednika i verzija tih preglednika, no aktualne informacije o blokiranju ili brisanju kolačića možete pronaći na sljedećim linkovima:

Obratite pažnju da će blokiranje svih kolačića negativno utjecati na upotrebljivost većine internetskih stranica. Dakle, ako blokirate sve kolačiće, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti na ovoj internetskoj stranici.

Kontakt podaci

S vremena na vrijeme možemo ažurirati ovu Politiku kako bismo odrazili, primjerice, promjene kolačića koje koristimo ili iz drugih operativnih, pravnih ili regulatornih razloga. Savjetujemo vam da redovito posjećujete ovu Politiku kako biste bili informirani o našoj upotrebi kolačića i srodnih tehnologija. Za više informacija možete nas kontaktirati na:

  • putem e-maila na: info@eliora-design.hr; ili
  • putem pošte na adresu: Maksimirsko naselje VI. 25, HR-10000 Zagreb, Republika Hrvatska.

Ova Politika je posljednji put ažurirana 8. listopada 2023. godine.